• blue-flower

Gyakran Ismételt Kérdések

Fűtésre vonatkozó igényeimet hogyan adhatom le a szolgáltatónak?
Mi a teendő, ha radiátort szeretnék cserélni?
Csere esetén milyen anyagú fűtőtestet használjak?
Miért kell alapdíjat fizetni?
A használati melegvíz hőmérséklete

 

 

 

 

 


Fűtésre vonatkozó igényeimet hogyan adhatom le a szolgáltatónak?

Társasházra vonatkozó fűtés elindítási igényt, csak a közös képviselő által írásban leadott kérelem alapján tudjuk befogadni. Lehetőség van telefonon történő kérelmezésre is, amennyiben az írásos igénylést 1 napon belül eljuttatják hozzánk. Kérjük, hogy a nem megfelelő szolgáltatást közös képviselőjüknek szíveskedjenek jelezni.

Mi a teendő, ha radiátort szeretnék cserélni?

 

Felhívjuk a lakók szíves figyelmét, hogy a tervezett radiátorcserénél nem mindegy milyen anyagú fűtőtestet vesznek (acéllemez, alumínium), továbbá a beépítendő radiátor hőleadása (hőteljesítménye, kW) nem haladhatja meg a jelenlegi radiátorét. A lakástulajdonos a közös képviselő illetve a távhőszolgáltató felé tartozik bejelentési és engedélyezési kötelezettséggel. Bár a fűtőtest általában a fogyasztó tulajdona, ugyanakkor része egy osztatlan közös tulajdonnak is (fűtési rendszernek). Ennek megfelelően az abba való beavatkozás ha nem szakszerű, más fogyasztónak fűtési hibát, szélsőséges esetben fűtési elégtelenséget okozhat.

 

A radiátorcserét illetve a lakásokban esedékessé vált – fűtési rendszerrel összefüggő - átalakításokat, javításokat célszerű a fűtési szezon végeztével elvégezni. Amennyiben lehetséges hangolják össze a fűtési rendszer leürítését és az egy társasházon belüli munkákat.

 

Csere esetén milyen anyagú fűtőtestet használjak?

 

Ha a társasház alumínium radiátorokkal van felszerelve, abban az esetben nem jó, ha a fogyasztó lakásába acél alapanyagú lemezradiátor kerül felszerelésre, mert a két különböző anyagú radiátor között a víz közvetítésével elektrolízis, belső korrózió jön létre. Ennek eredményeképpen a több radiátor "megeszi" a másik típust, vagyis kilyukad a radiátor. Az elektrolízis folyamán a rendszerben iszap keletkezik és lerakódik a fűtési rendszerben.

Javasoljuk, hogy egy fűtési rendszeren belül (egy épület) csak azonos anyagú radiátorok legyenek felszerelve!

 

Ahhoz, hogy a távfűtési szolgáltatást maradéktalanul és az igényeknek megfelelően tudjuk működtetni, elengedhetetlen az egységes és minden tekintetben megfelelő fűtési rendszer a szekunder oldalon is (pl. egységes radiátor). Kérjük, hogy fentiekre tekintettel, amennyiben szerelést, radiátorcserét vagy átalakítást terveznek, azt részünkre előre jelezni szíveskedjenek a későbbi fűtési üzemzavarok megelőzése érdekében.

 

Miért kell alapdíjat fizetni?

 

Az alapdíj a távhőellátási rendszer fenntartását illetve a hő rendelkezésre állását biztosítja.
Idézet az állampolgári jogok országgyűlési biztosától (1999)

"... A rendelkezésre állás, helytállás, készenlét vállalása a szolgáltatások egyik alaptípusa. Az a szolgáltatás, amelyért a távhőszolgáltató társaság az alapdíjat felszámítja, egy rendelkezésreállás típusú szolgáltatás, melynek vagyoni értéke van. A vagyoni érték azt jelenti, hogy a távhőszolgáltatás ellátásához szükséges költségek mindenképpen felmerülnek, vagyis a szolgáltatás igénybevevője maga nem képes az ezen költségeket okozó infrastruktúra fenntartására, akkor valaki másnak kell fizetnie azért, hogy az tartsa készenlétben számára a szükséges gépeket, apparátust, gondoskodjon a karbantartásról stb., illetve hogy a szükséges hőmennyiséget a rendelkezésére tartsa."

 

A használati melegvíz hőmérséklete

Az előírt használati melegvíz hőmérséklet a csapból történő kifolyásnál 40 °C. Sokszor szóváteszik a fogyasztók, hogy ez a hőmérséklet számukra nem megfelelő. Mivel a melegvízszolgáltatás díja 40 °C -ra van kikalkulálva, csak akkor van lehetőség a kifolyási hőmérséklet emelésére, ha a lakóközösség a víz felmelegítésére fordított hőt is mérés szerint vásárolja meg.